Waarom doen wij onderzoek?

Wat is spreekangst?

Jongeren met spreekangst zijn erg bang voor spreken voor een groep. Er zijn bijvoorbeeld jongeren die erg bang zijn voor het geven van een spreekbeurt, presentatie of optreden. Spreekangst is een probleem waar behoorlijk wat jongeren mee te maken hebben, en dat hun leven thuis, op school en daarbuiten best lastig kan maken. Veel jongeren volgen daarom een training zoals Talk like that! om van hun spreekangst af te komen.

Talk like that!

De Rijksuniversiteit Groningen en Accare (Universitair Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) starten binnenkort met Talk like that! bij jou op school. Dat is een training speciaal voor jongeren met spreekangst. Met de training doen we wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek gaat over hoe we jongeren met spreekangst het beste van hun angst af kunnen helpen.

Het doel van de Talk like that! training is om jongeren met spreekangst te leren hun angst te overwinnen. We willen onderzoeken hoe we dat het beste kunnen doen: met exposure oefeningen die je anders helpen doen, cognitieve oefeningen die je anders helpen denken of ontspanningsoefeningen die je anders helpen voelen? Om daar achter te komen, hebben we jouw hulp nodig. We vragen je dus of je mee wilt doen aan de Talk like that! training bij jou op school.